Sposób przygotowania

imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W dużym rondlu ukłdamy plasterki i zalewamy imbir. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min. na wolnym ogniu. Wyjmujemy plasterki z garnka odcedzamy i ponownie gotujemy w tej samej wodzie. Dodajemy cukier szczyptę soli i karmelizujemy. Zdejmujemy garnek z palnika albo wlewamy całośc do słoików albo odcedzamy imbir od syropu. W pierwszym przypadku zakręcamy odstawiamy do ostygnięcia, chowamy do lodówki i zużywamy w przciągu roku. W drugim przypadku syrop wlewamy do butelki i postępujemy jak wyżej, a plasterki imbiru posypujemy cukrem i suszymy przez noc. przechowujemy w pojemniku na żywnosć przez kilka miesięcy

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    imbir to świetna sprawa
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    swietne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !