Przepis i sposób przygotowania na: Orientalna wieprzowina z młodymi warzywami
2. W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, obraną marchew, seler i pietruszkę w słupki. Szczypiorek drobno siekamy.
3. W wok-u rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy mięso, smażymy przez 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy cebulkę i smażymy aż się zrumieni.
4. Gdy tak się stanie wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy zioła tajskie oraz paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy. Smażymy 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy i wypłukane dwukrotnie w zimnej wodzie pędy bambusa. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną (10-15 minut). Całość w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sosem teriyaki. Danie podajemy z ryżem, posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego!