Przepis i sposób przygotowania na: ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie
Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz.
Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ).
Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę.
Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek.
Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!