Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec cynamonowy, estoński kringel
Cynamonowy wieniec przygotowuje się bardzo podobnie jak cynamonki, ponieważ ciasto drożdżowe robi się dokładnie w ten sam sposób. Klucz leży w sposobie uformowania ciasta. Jeśli chcecie przygotować wieniec - koniecznie przeczytajcie dokładną instrukcję jego przygotowania.
Kroki postępowania
1. Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać cukier i łyżkę mąki oraz połowę porcji ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, żółtko, roztopione i przestudzone masło, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednolite. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.
2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać, po czym rozwałkować na prostokąt o grubości około 3-4 mm. Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą i posmarować ciasto, a następnie zwinąć je w dość ścisły rulon.
3. Zwinięty rulon przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół (jeden bok zostawić nie nacięty, lepiej będzie zapleść warkocz).
4. Zrobić splot i porządnie złączyć oba boki tak, aby powstał obwarzanek. Przed połączeniem boków, przeciąć ten koniec, który posłużył nam za pomoc przy splocie.
5. Gotowy wieniec przełożyć na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni.