Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ryżem i kurczakiem
Ta sałatka jest bardzo pożywna - łączy w sobie zarówno mięso, nabiał, jak również warzywa. Do jej przygotowania z powodzeniem możecie wykorzystać mięso z ugotowanego rosołu. Listę składników możecie dowolnie zmieniać pod swoje smaku.
- podawaj do pieczywa,
- serwuj na przyjęciach,
- wykorzystaj składniki, które miałyby się zmarnować (nadmiar ugotowanych jajek czy mięso z rosołu).
Kroki postępowania
Ryż gotuję na sypko w osolonym wrzątku, odcedzam zostawiam do całkowitego wystudzenia. Seler obieram i gotuję. Mięso myję wrzucam na osolony wrzątek i również gotuję aż będzie miękka. Zostawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek. Papryki i por myję kroję w kosteczkę tak samo zimną pierś i jajka, ogórki kiszone oraz seler, do miękkości
Wrzucam wszystko do miski mieszam dodaję osączoną kukurydzę z puszki, doprawiam do smaku sola morska i pieprzem, dodaję majonez, wstawiam do lodówki aby składniki się przegryzły.
Dekoruję wg swojego uznania.