Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka KFC
Kto nie lubi chrupiących skrzydełek w złotej, lekko pikantnej panierce?! Skrzydełka jak z KFC łatwo zrobić w domu. Wystarczy sięgnąć po ten przepis. Ważne, aby temperatura tłuszczu była wysoka, aby kawałki kurczaka się smażyły, ale nie za wysoka, aby mięso się nie spaliło.
Kroki postępowania
Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.
Gęste ciasto naleśnikowe: Do kubka wbijam jajko, dodaję sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Do miski z mięsem wlewam ciasto naleśnikowe, mieszam łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami kurczaka i smażę 10-15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.
Usmażone skrzydełka KFC osączam na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło z sosem czosnkowym i/lub pomidorowym oraz frytkami.