Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sezamie wg Piotra Ogińskiego
Składniki do marynaty przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i zostawiamy na ok 30 minut.
W tym czasie na zimnego woka wlewamy olej, dodajemy czosnek, imbir oraz chili i podgrzewamy do momentu aż zaczną się smażyć.
Następnie do czosnku, chili i imbiru dodajemy sosy: sojowy ciemny, jasny, ostrygowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier, miód, ketchup oraz wodę i całość redukujemy do momentu kiedy osiągnie odpowiednio słodko-kwaśno-słodki smak, po czym zagęszczamy sos zawiesiną i doprawiamy sezamem.
Kiedy sos jest gotowy przechodzimy do kurczaka: w miseczce łączymy ze sobą jajko z mąką pszenną, ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz wodą, całość doprawiamy pieprzem białym oraz solą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, troszeczkę gęstszej niż ciasto na naleśniki.
Do tak przygotowanego ciasta przekładamy kawałki zamarynowanego kurczaka, którego smażymy podwójnie, na początku w oleju rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3 minuty, po czym wyciągamy go i smażymy jeszcze raz, w temperaturze 220 stopni, do momentu aż będzie złocisty i chrupiący.
Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do sosu, dodajemy zieloną cebulkę i wykładamy na ugotowanym ryżu jaśminowym, dekorujemy prażonym sezamem i podajemy.
Smacznego!
Jeśli lubisz dania kuchni chińskiej, to polecam Ci także przepis na kurczaka gong bao.