Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak smażony w cydrze, DS XIX odc. 9

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kurczak smażony w cydrze - przepis z programu "Doradca Smaku" przygotowany przez Michela Morana. Pomysł na kurczaka smażonego w cydrze z jabłkami, cebulką, zanurzonego w sosie śmietanowym. Kurczak podany jest z kaszą gryczaną. Nie zapomnijcie o świeżej natce pietruszki i obfitej szczypcie pieprzu czarnego!

Składniki:

pierś z kurczka 2 pojedyncze sztuki
cebula 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
mąka pszenna 1/2 szklanki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/3 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1/3 łyżeczki
cydr 200 mililitrów
śmietanka 18% 100 mililitrów
kasza gryczana 200 gramów
woda 400 mililitrów
masło 1/4 kostki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 1/2 pęczka

Do dekoracji:

bazylia tajska kilka liści

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak smażony w cydrze, DS XIX odc. 9

Kurczak to najpopularniejsze mięso na obiad. Tym razem duszony w cydrze, z jabłkami i cebulką, zanurzony w śmietanowym sosie. Podajemy go z kaszą i posypany pieprzem czarnym grubo mielonym.

Jak zrobić kurczaka w cydrze krok po kroku?

1

Do garnka wlewamy wodę, solimy i wsypujemy kaszę. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu do kaszy dodajemy masłoi dokładnie mieszamy.

2

Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz tymianek suszony. Kurczaka kroimy w paseczki (jeśli jest mokry należy go osuszyć ręcznikiem papierowym). Wrzucamy pokrojonego kurczaka do miski. Każdy kawałek obtaczamy w mące z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy kurczaka, smażymy. Gotowego kurczaka wykładamy na talerz.

3

Cebulę kroimy na kawałki, a czosnek drobno siekamy. Jabłka nie obieramy tylko kroimy na ćwiartki. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka - teraz podsmażamy cebulę i jabłka. Po 4 minutach dolewamy cydr. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz zielem angielskim mielonym. Chwilkę dusimy. Dolewamy śmietankę, następnie 3-4 minuty gotujemy. Wrzucamy kurczaka i delikatnie mieszamy.

4

Na talerz wykładamy kaszę, nakładamy kurczaka z sosem, posypujemy posiekaną pietruszką. Całość posypujemy pieprzem czarnym grubo mielonym i dekorujemy tajską bazylią.

Więcej przepisów na pyszne obiady autorstwa Michela Morana znajdziesz pod linkiem:

>>> Przepisy z programu Doradca Smaku <<<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia 20.09.2023 14:36
fajne przepisy :)
Doradca Smaku 22.09.2023 07:51
Dziękuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak