Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Ćwikła: buraka zwiń w folię i piecz około 2 godzin w temperaturze 160°C. Po upieczeniu zmiksuj wraz z chrzanem na ulubioną konsystencję. Dopraw octem oraz cukrem.
Sos chrzanowo-żurawinowy: chrzan wymieszaj z żurawiną, po czym powoli dodawaj oliwę, aż powstanie delikatna emulsja. Dopraw pieprzem.

Mięso z kurczaka drobno posiekaj, wsadź do miski i zalej koniakiem. Odstaw do lodówki na co najmniej noc. Schłodź również śmietanę.
Do robota kuchennego włóż kurczaka wraz z koniakiem i szybko miksuj, dodając śmietanę. Ważne, by mięso nie zrobiło się za ciepłe, więc liczy się tempo! Powstałą masę przełóż do miski i dodaj: sok z cytryny, posiekane pistacje, posiekane zioła, szalotkę, skórkę pomarańczową oraz sól i pieprz. Jeśli chcesz, aby pasztet był jeszcze bardziej urozmaicony, dodaj zielony pieprz w zalewie i suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszaj dłonią.
Na blacie rozłóż folię spożywczą, a na niej umieść część masy. Zwijaj jak cukierki i gotuj lub piecz w kąpieli wodnej około 30 minut. Podawaj zimny z dodatkiem sosów i dobrym pieczywem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchenka

    świetnie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Karmel-itka

    podoba mi się! delikatny, drobiowy i aromatyczny. myślę, że by mi posmakował!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Zjadłbym z chęcią.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Wspaniałe!
  • 0
    original
    Opublikowano

    MarchiochaKucharzy

    fantastyczny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    super delikatny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !