Sposób przygotowania

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w drobna kostkę dwa ząbki czosnku. Kiedy czosnek odda aromat a trwa to dosyć szybko dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Czekamy chwilę aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy filet z indyka uprzednio umyty, wysuszony i pokrojony w dość dużą kostkę. Delikatnie podsmażamy aby zamknąć pory w mięsie. Dodajemy kurkumę, pieprz, paprykę ostrą i słodką (o ilości nie piszę, każdy powinien użyć przypraw według uznania). Kiedy indyk zacznie „łapać kolorki” dodajemy warzywa: paprykę, marchew, seler (wszystko pokrojone w około 5 cm paski) oraz pieczarki pokrojone w dużą kostkę i por. Gdy wszystko znajdzie się na patelni dodajemy przyprawę Warzywko i przykrywamy. Tak potrawka powinna dusić się około 20 min. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można ją jeszcze posolić. Na koniec dla uzyskania gęstszego sosu dodajemy pól szklanki wody z rozpuszczoną w niej łyżką mąki. Ja potrawę podaję z ryżem. Smacznego :)

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !