Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka w warzywach
Na rozgrzany olej dajemy pokrojone w drobną kostkę dwa ząbki czosnku. Kiedy czosnek odda aromat, a jest to dosyć szybko, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Czekamy chwilę aż cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy filet z indyka uprzednio umyty, wysuszony i pokrojony w dość dużą kostkę. Delikatnie podsmażamy, aby zamknąć pory w mięsie.
Dodajemy curry, pieprz, paprykę ostrą i słodką (o ilości nie piszę, każdy powinien użyć przypraw według uznania).
Kiedy indyk zacznie „łapać kolorki” dodajemy warzywa: paprykę, marchew, seler (wszystko pokrojone w około 5 cm paski) oraz pieczarki pokrojone w dużą kostkę i por.
Gdy wszystko znajdzie się na patelni dodajemy przyprawę do potraw i przykrywamy. Tak potrawka powinna dusić się około 20 minut.
Jeśli zajdzie taka potrzeba, można ją jeszcze posolić. Na koniec dla uzyskania gęstszego sosu dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczoną w niej łyżką mąki. Ja potrawę podaję z ryżem. Smacznego.