Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z warzywami i grzybami mun
Jak zrobić ryż z warzywami? To nic trudnego! Kroimy warzywa i grzybki, a następnie podsmażamy je na patelni i dodajemy ugotowany ryż. Przepis na ryż z warzywami jest niezwykle prosty i pozwala szybko uzyskać smaczny obiad. Danie nie zawiera mięsa więc chętnie po niego sięgną wegetarianie.
Ryż ugotować na sypko. Grzyby mun obgotować. Cukinię, paprykę, marchewkę, grzyby mun pokroić w słupki.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć marchewkę, po jakimś czasie dodać cebulę (chwilę smażyć), następnie grzyby (chwilę smażyć), potem paprykę (chwilę smażyć), a na końcu cukinię. Całość smażyć, doprawić do smaku sosem sojowym, chili, solą i pieprzem.
Warzywa można podlać wodą w razie potrzeby miękkich warzyw, ja jednak wolę chrupiące. Następnie do warzyw dodać ugotowany ryż i smażyć do uzyskania odpowiedniej miękkości dania. Danie można skropić sokiem z cytryny.