Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Grzyby po azjatycku z sezamem, odc. 27
Sposób przygotowania:
1. Grubszą część pak choi siekamy, czerwoną cebulę kroimy w półplasterki, siekamy czosnek, paprykę kroimy w małe plasterki. Przygotowujemy kiełki fasoli mung. Od grzybów odcinamy końcówki.
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy, a następnie wrzucamy twardą część pak choi, cebulę i czosnek, po czym całość mieszamy. Dodajemy czerwoną paprykę i składniki doprawiamy przyprawą do dań chińskich, łączmy produkty i dodajemy do nich grzyby: shitake, złocisty boczniak, enoki, shimeji. Mieszamy i dodajemy pozostałą część kapusty pak choi, kiełki fasoli mung i orzechy nerkowca. Dorzucamy słodki sos sojowy, całość doprawiamy chili pieprzem cayenne. Łączymy składniki i zdejmujemy patelnię z gazu.
3. Jajko wbijamy do miski, delikatnie je roztrzepujemy i dodajemy do niego liofilizowany szczypiorek, sól i pieprz kolorowy, a następnie całość mieszamy.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i smażymy na nim omlet. Następnie zdejmujemy go z patelni, zwijamy w rulon i siekamy na paseczki.
Sposób podania:
Na talerz wykładamy grzyby, na wierzch kładziemy paski omletu, posypujemy całość sezamem i dekorujemy kiełkami słodkiego groszku.