Sposób przygotowania

Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Z cukru, cukru waniliowego oraz wody gotujemy syrop. Dodajemy jabłka i chwilę smażymy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody. Do jabłek dodajemy kaszę i łyżkę masła, smażymy do momentu, aż kasza się rozgotuje. Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy tężejącą galaretkę i całość wylewamy na biszkopt. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę jabłkową.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze

  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Apetyczne
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Apetyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    przydałby się kawałeczek do kawki :))
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    motomaniak

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !