Sposób przygotowania

Mlecz czyli mniszek lekarski. Na początek wiadomo lekko płuczemy i oczyszczamy główki. Mlecz gotujemy w wodzie około 15 minut. Wybieramy tylko te świeże bardzo żółte główki mleczu, najlepszy jest ten pierwszy z maja.
Następnie przecedzić, żeby wywar był czyściutki bez najmniejszych drobinek kwiatków. Wycisnąć płatki przez ściereczkę jak najmocniej możemy,do sucha i wyciśnięty sok dodajemy do wywaru. Dodajemy sok z cytryny, cukier i gotujemy około 3 godziny. Przed końcem gotowania wyłożyć łyżkę miodku na talerzyk i po ostygnięciu sprawdzić, czy ma pożądaną przez nas konsystencję. Następnie gorący wlewamy do słoików, zakręcamy je i odwracamy do góry dnem.
Nie trzeba pasteryzować poprostu odstawiamy następniego dnia z chłodne miejsce, do piwnicy, poprostu tam gdzie trzymamy inne przetwory. Możemy smarować nim pieczywo, używać do herbaty wszędzie tam gdzie tylko dusza zapragnie go skosztować. :)
SMACZNEGO :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !