Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 200 st. Ziemniaki obrać. Każdego z ziemniaków położyć na łyżce i ponacinać w plasterki ok. 3 mm, aż do brzegów łyżki. Uwaga, żeby ich nie przeciąć.
Ziemniaki obgotować w wodzie na pół miękko (wtedy skraca się czas ich pieczenia), odsączyć delikatnie, ułożyć na natłuszczonej żaroodpornej formie, polać olejem, posolić, popieprzyć, posypać ulubionymi ziołami oraz przyprawami. Jedną część posypałam papryką orz przyprawą do pizzy, a drugą przyprawą do grilla oraz curry.
Włożyć formę ( bez pokrywki) do piekarnika i piec ok. 40 min. Od czasu do czasu polać je tłuszczem z formy.
Podawać do mięska z ulubioną surówką.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja nie obgotowuję, ale płuczę dokładnie po nacięciu żeby plastry ładnie się otworzyły w trakcie pieczeni - następnym razem wypróbuję Twój sposób
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Super !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !