Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowo-ziemniaczana

5.0
(18)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jesienią zupy smakują najlepiej! Zwłaszcza jeśli dodacie do nich swoje ulubione dodatki, np. świeżo zebrane grzyby. Przygotujcie zupę grzybowo-ziemniaczaną, która zaskoczy Was niepowtarzalnym aromatem i smakiem.

Składniki:

Zupa:

cebule 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
marchewki 2 sztuki
smalec 2 łyżki
grzyby 250 g
sól 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczki
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
woda
kasza manna 4 łyżki
majeranek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowo-ziemniaczana

1. Pokrój cebulę na drobniejsze kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w półtalarki. Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę, a grzyby w plasterki.

2. W garnku rozpuść smalec i zeszklij cebulę na złoty kolor. Dodaj marchewki i grzyby, a po 5 minutach ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem.

3. Wlej wodę tak, aby zakryła wszystkie składniki. Jeśli masz bulion warzywny, możesz go użyć zamiast wody.

4. Posyp kaszą manną, aby zagęścić zupę. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Dopraw majerankiem i gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak