Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na zakwasie własnej produkcji

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Jadłem już z kilkadziesiąt wykonań tej potrawy i każde z nich było inne. Niestety, tylko kilka mnie zachwyciło. W każdym było coś charakterystycznego. Połączyłem to wszystko, tworząc własną wersję żurku. Podobno jest przepyszny.

Składniki:

ZAKWAS

woda przegotowana 1 litr
mąka żytnia 5 duża łyż.
czosnek 1 główka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 5 liść
chleb na zakwasie 1 kromka

Bulion warzywny do żurku:

woda 1.5 litr
marchew 3 sztuki
korzeń pietruszki 3 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
por 1 sztuka
Liść lubczyku suszony Prymat 10 gałązek

ŻUREK:

bulion warzywny 1.5 litr
zakwas na żur 1 litr
grzyby suszone 20 gramów
kiełbasa biała 4 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
chrzan ze słoika 2 duża łyż.
śmietana kremówka 250 ml
majeranek 3 duża łyż.
sól 1 duża łyż.
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na zakwasie własnej produkcji

I. PRZYGOTOWANIE ZAKWASU

Do 1l przegotowanej, wystudzonej wody dodać:
- 5 łyżek razowej mąki żytniej i dokładnie wymieszać,
- główkę czosnku z łupinami, przekrojoną w poprzek,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- 5 szt. dużych liści laurowych,
- kromkę żytniego chleba na zakwasie.

Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.

II. PRZYGOTOWANIE BULIONU

1,5l wody, 3 marchewki, 3 korzenie pietruszki, mały seler, średniej wielkości por – ugotować bulion.

III. PRZYGOTOWANIE ZUPY

1. Dzień wcześniej namoczyć w wodzie suszone grzyby; na drugi dzień kroimy je i gotujemy do miękkości w wodzie, której się moczyły. Należy uważać, aby nie wyparowało zbyt dużo wody, dlatego najlepiej gotować na bardzo wolnym ogniu.
2. Pokroić białą, parzoną kiełbasę w plasterki. (Plasterki można przekroić też na pół – w zależności od upodobań).
3. Śmietanę kremową wymieszać z chrzanem i bardzo dokładnie zblendować.
4. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, ugotować w osolonej wodzie. Nie odcedzać.
5. Odcedzić bulion, wlać zakwas (wcześniej go odcedzić przez drobne sitko), dokładnie wymieszać, doprowadzając do zagotowania. Jeśli będą jakieś grudki, należy rozdrobnić je blenderem.
6. Dodać kolejno: grzyby razem z wodą, w której się gotowały, kiełbasę, ziemniaki (razem z połową wody z gotowania). Dokładnie wymieszać i zagotować.
7. Zestawić z ognia. Do śmietany z chrzanem dodać kilka chochli zupy, zahartować, mieszając, a następnie wlać do garnka.
8. Zagotować.
9. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i koniecznie maggi (wg uznania).
10. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak