Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na zakwasie własnej produkcji
I. PRZYGOTOWANIE ZAKWASU
Do 1l przegotowanej, wystudzonej wody dodać:
- 5 łyżek razowej mąki żytniej i dokładnie wymieszać,
- główkę czosnku z łupinami, przekrojoną w poprzek,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- 5 szt. dużych liści laurowych,
- kromkę żytniego chleba na zakwasie.
Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.
II. PRZYGOTOWANIE BULIONU
1,5l wody, 3 marchewki, 3 korzenie pietruszki, mały seler, średniej wielkości por – ugotować bulion.
III. PRZYGOTOWANIE ZUPY
1. Dzień wcześniej namoczyć w wodzie suszone grzyby; na drugi dzień kroimy je i gotujemy do miękkości w wodzie, której się moczyły. Należy uważać, aby nie wyparowało zbyt dużo wody, dlatego najlepiej gotować na bardzo wolnym ogniu.
2. Pokroić białą, parzoną kiełbasę w plasterki. (Plasterki można przekroić też na pół – w zależności od upodobań).
3. Śmietanę kremową wymieszać z chrzanem i bardzo dokładnie zblendować.
4. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, ugotować w osolonej wodzie. Nie odcedzać.
5. Odcedzić bulion, wlać zakwas (wcześniej go odcedzić przez drobne sitko), dokładnie wymieszać, doprowadzając do zagotowania. Jeśli będą jakieś grudki, należy rozdrobnić je blenderem.
6. Dodać kolejno: grzyby razem z wodą, w której się gotowały, kiełbasę, ziemniaki (razem z połową wody z gotowania). Dokładnie wymieszać i zagotować.
7. Zestawić z ognia. Do śmietany z chrzanem dodać kilka chochli zupy, zahartować, mieszając, a następnie wlać do garnka.
8. Zagotować.
9. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i koniecznie maggi (wg uznania).
10. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.