Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie śmietanowym z leśnymi grzybami
Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szerokości ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, suszonym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę (może być dłużej).
Cebule obrałem i pokroiłem w grube półplasterki. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, obsmażyłem partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyłem do rondla.
Na tę samą patelnię wlałem pozostały olej, zrumieniłem na nim cebulę, na koniec podlałem ją 1-1,5 szklanki wody i dusiłem chwilę, aż z dna patelni odejdzie wszystko, co przywarło w trakcie smażenia, a następnie przelałem całość do żeberek. Dodałem pokruszone liście laurowe i ziele angielskie. Dusiłem na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 1-1,5 godziny wraz ze śmietaną. Kiedy mięso było już miękkie do sosu dodałem proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zimnej wody i wlałem do sosu, dusiłem jeszcze około 10 minut.
Podawałem z sosem grzybowym ze świeżych leśnych grzybów i ziemniakami pieczonymi w ziołach.