Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątroba z dzika duszona w czosnku i cebuli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątroba wołowa 1 szt
cebula biała 4 szt
czosnek 1 główka
oliwa 4 łyżki
mąka żytnia 3 łyżki
woda 250 ml
sól do smaku 1 łyżka
kiwi 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wątroba z dzika duszona w czosnku i cebuli

Pamiętacie kochaną komunę i "wątrobiankę" w przedszkolach? ;-) Cóż to były za czasy! Wtedy nienawidziłem i wątróbki i szpinaku i wielu innych rzeczy, bez których dzisiaj nie mogę po prostu żyć!

Nie wiem tylko czy z formą podania było coś nie tak? Czy też moje kubki smakowe zrobiły się bardziej wytrawne ;-)

Bądź co bądź dzisiaj chcę Wam pokazać naprawdę fajny przepis na wątrobę z dzika! Jeśli nie macie dzikiej możecie zastąpić ją wieprzową! Do dzieła!

Wątrobę najpierw moczę w całości około 10 godzin w zimnej wodzie, którą zmieniam z 2-3 razy (w zależności od zabarwienia), następnie kroję na kawałki, płuczę ponownie i zalewam zimnym mlekiem (by później była delikatniejsza). W mleku moczę kolejne 12 godzin.

Gdy wątroba jest już wymoczona, przystępujemy do obróbki ;-)

Najpierw wątrobę obsmażam na oliwie z oliwek na średnim ogniu dosłownie minutę z każdej ze stron. Następnie przekładam do rondelka, dodaję cebulę pokrojoną w piórka, ząbki czosnku z całej główki przekrojone na pół (wzdłuż), zalewam oliwą ze smażenia i dodaję szklankę wody - duszę około 15 minut na wolnym ogniu.

Po 15 minutach mieszam i duszę jeszcze 10 minut, mieszając ponownie do 3 minuty.

Na sam koniec dodaję łyżkę soli do smaku i 3 duże łyżki mąki żytniej by zagęścić ciemny sos!

Wyłączam ogień i odstawiam jeszcze na 10 minut.

Na koniec podaję ze świeżym i dojrzałym kiwi! Świetnie się komponuje z wątrobą z dzika duszoną w czosnku i cebuli...

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 24.07.2015 16:37
O matko , jak ja nie lubię wątroby!
Kejti 18.05.2014 21:12
Nigdy nie jadłam,ale wygląda apetycznie :-)
Krzysztof15 16.05.2014 21:05
mus byc pyszna
barbara11561 16.05.2014 20:46
aż chciałoby się skosztować kawałeczek:)
Christopher 16.05.2014 19:50
Doskonała propozycja podania z kiwi.
mirosława4 16.05.2014 19:35
apetyczna ta wątróbka
IZABELA29 16.05.2014 17:37
pyszne danie
Noruas 16.05.2014 16:44
Świetne zdjęcie, zachęca do przepisu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak