Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową, DS XVI, odc. 5

5.0
(55)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zobacz jak zrobić tartę wytrawną z burakami i anchois, na kruchym cieście z dodatkiem aromatycznego oregano. Przepis na tartę pochodzi z 5. odcinka Doradcy Smaku. 

Składniki:

buraki 3 sztuki
oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula czerwona 1 sztuka
oliwa 2-3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem 1 opakowanie
natka pietruszki 1/4 pęczka
jaja 4 sztuki
śmietana 18% 200 mililitrów
filety anchois 4 sztuki

Ciasto kruche:

mąka pszenna 250 gramów
masło 150 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Dodatki do dekoracji:

orzechy piniowe 1 garść
tymianek świeży kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową, DS XVI, odc. 5

Dodatkowo:

  • forma do tarty o średnicy 25 cm
  • folia aluminiowa
  • papier do pieczenia

Jak upiec buraki?

1. Przygotowujemy trzy kawałki folii aluminiowej. Buraki myjemy, nakłuwamy widelcem i każdy osobno układamy na folii, a następnie polewamy łyżką oliwy i octem balsamicznym oraz doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Dokładnie zawijamy buraki w folię aluminiową.

2. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

3. Gdy buraki się pieką, przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski przesypujemy mąkę. Masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka odkładamy, a żółtka dodajemy do miski ze składnikami na ciasto. Dodajemy suszone oregano, solimy i ręką energicznie zagniatamy całość. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy i wstawiamy ciasto w woreczku strunowym lub folii do lodówki na 30 minut.

4. Gdy ciasto się chłodzi, możemy przygotować nadzienie do tarty. Czerwoną cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni z pozostałą oliwą. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i chwilę smażymy. A następnie zdejmujemy z ognia.

5. Buraki wyjmujemy z piekarnika. Gdy przestygną, obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plastry.

6. Buraki przekładamy na patelnię z cebulą. Dodajemy crème fraîche: dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem. Ustawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy składniki. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i zdejmujemy z palnika.

7. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy wyciągnięte z lodówki kruche ciasto. Wraz z papierem przekładamy je do formy. Aby ciasto oddychało w piekarniku, nakłuwamy je widelcem.

8. Na kruchy spód wykładamy nadzienie z buraków. 

9. Przygotowujemy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowaną masą zalewamy buraki. Na wierzchu układamy anchois. Tartę wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35  minut w 180 stopniach Celsjusza.

Sposób podania:

Tartę dekorujemy świeżym tymiankiem i podprażonymi orzechami piniowymi.

Obejrzyj poradę, w której zobaczysz, >>> co jeszcze można zrobić z buraków<<<

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka z Piły 12.08.2022 00:17
A w którym momencie ser Jantar? - widnieje na liście składników
Doradca Smaku 12.08.2022 12:44
Błąd naprawiony, nie ma sera w przepisie i na liście składników :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak