Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Tarta z szynką i porem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tarta to świetna opcja na lunch lub ciepłą przekąskę. Zobacz, jak łatwo zrobić taką tartę z szynką, porem i boczkiem. To też doskonała opcja na wykorzystanie tego co zostało Wam np. z Świąt. Dodatki możecie dobierać wg własnego uznania.

Składniki:

Ciasto (2 tarty):

mąka 250 g
masło 150 g
jajko 1 szt.
mleko 30 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka

Nadzienie:

por 1 szt.
boczek 100 g
szynka 50 g
jajko 4 szt.
śmietanka 30% 60 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka

Sałatka:

sok z 1/4 cytryny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
miód 1 łyżeczka
Musztarda kremska Prymat 1 łyżeczka
por 1 szt.
kalarepka młoda 1/2 szt.
rzodkiewki 5 szt.
zielona cebulka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Tarta z szynką i porem wg Piotra Ogińskiego

Mąkę, masło, jajko, mleko oraz sól przełóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.

Dobrze wymieszane ciasto rozkładamy płasko na foli spożywczej, dokładnie owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut.

Po tym czasie ciasto delikatnie wałkujemy, posypujemy czarnuszką i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm.

Tak przygotowane ciasto za pomocą wałka przekładamy na formę wysmarowaną masłem, boki ciasta dobijamy do formy, nadmiar ciasta ściągamy, tartę nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie por z nadzienia oraz sałatki blanszujemy na osolonym wrzątku, przez 2-3 minuty.

Na patelni podsmażamy boczek wraz z szynką do uzyskania złotego koloru.

Z pora wyciągamy ładne środki, a resztę kroimy. Jajka wbijamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek suszony, majeranek oraz śmietankę, całość dokładnie mieszamy i wylewamy na tartę, następnie dodajemy połowę pokrojonych porów, podsmażony boczek, szynkę, na samej górze układamy środki porów które polewamy miodem oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15-20 minut.

W międzyczasie w miseczce łączymy miód, sok z cytryny, sól oraz musztardę, następnie do dresingu dodajemy por, zieloną cebulkę, rzodkiewkę oraz kalarepę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Upieczoną tartę kroimy na porcje, przekładamy na talerz, obok kładziemy surówkę i podajemy. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak