Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Pasztet domowy z soczewicy, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(136)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy pasztet warzywny z ciecierzycy, soczewicy i kaszy jaglanej. Co powiecie na taki dodatek do kanapek?

Składniki:

ciecierzyca 1/2 kilograma
soczewica czerwona 200 gramów
kasza jaglana 200 gramów
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
suszone pomidory z ziołami 4 sztuki
jaja 3 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
ser żółty 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
oliwa 3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
papryczka chili 1 sztuka
cebula czerwona 1/2 sztuki
pomidor zielony 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka

Do smaku:

Tymianek suszony Prymat
sól gruboziarnista
Kmin rzymski mielony Prymat
Kolendra cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pasztet domowy z soczewicy, odc. 11

Ugotuj: ciecierzycę, soczewicę czerwoną i kaszę jaglaną.

PASZTET:

Przygotowujemy bazę naszego pasztetu. 2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy, siekamy także suszone pomidory. 1 cebulę oraz 1 marchewkę ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego i podsmażamy czosnek z   cebulą, marchewką oraz suszonymi pomidorami. Całość mieszamy, a następnie przyprawiamy 2 łyżeczkami tymianku oraz grubo mieloną solą morską.

Ugotowaną ciecierzycę, soczewicę i kaszę jaglaną łączymy w misce i doprawiamy mielonym kminem rzymskim. Całość mieszamy ze szklanką bułki tartej i łyżką mąki pszennej. Następnie dodajemy do miski ostudzone warzywa z patelni, 3 jajka i ser żółty.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.

SAŁATKA:

Siekamy 1 papryczkę chili (razem nasionami), kroimy w piórka pół czerwonej cebuli oraz w drobną kostkę 1 zielonego pomidora. Drobno szatkujemy pół pęczka natki pietruszki. Papryczkę chili, czerwoną cebulę, zielonego pomidora wraz z natką pietruszki łączmy w misce. Do warzyw dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek oraz rozdrobnione w moździerzu ziarna kolendry.

PODANIE:

Pasztet wyciągamy z keksówki do ostygnięcia. Kroimy w kawałki i podajemy z pikantną sałatką.

TRIKI: Ciecierzycę przed ugotowaniem namaczamy przez całą noc. Jajka wbijamy do oddzielnej miseczki, by sprawdzić ich świeżość. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak