Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto na niedzielę
Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i zagniatamy na gładką masę. Ciasto dzielimy na 3 równe części.
Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, ponownie zagniatamy i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Blachę do pieczenia o wymiarach 30x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach trzemy jasne ciasto i rozprowadzamy po blaszce. Na ciasto wykładamy warstwę dżemu oraz pokrojone w niewielkie cząstki jabłko. Następnie z zamrażalnika wyjmujemy ciasto ciemne i trzemy na tarce o dużych oczkach na jabłko. Ubijamy na sztywno pianę z 5 białek wraz z dodatkiem cukru. Gotową pianę wykładamy na ciasto ciemne i znowu dajemy ciasto jasne, które trzemy jak poprzednie.
Tak przygotowane ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.