Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kanie
Smażone kanie pięknie prezentują się na talerzu pod złocistą panierką. Kapelusz kani potrafi zaskoczyć swoim rozmiarem, przez co przygotowany na patelni okaz, potrafi nasycić i zastąpić niejedno danie mięsne.
Smażone kanie są łatwe do przyrządzenia, ponieważ przygotowuje się je tak samo jak popularne kotlety schabowe. Przed panierowaniem kani warto pamiętać o jej osuszeniu, aby panierka nie stała się zbyt wilgotna.
Do czego podawać kanie smażone? Do ziemniaków lub kopytek. Jeśli chodzi o surówkę postaw na surówkę z białej kapusty.
Kapelusze grzybów dokładnie umyć z piachu i innych „pozostałości lasu”. Pozostawić na sicie, aby odciekły i trochę obeschły. Jaja wybić do miseczki i roztrzepać razem z mlekiem. Kapelusze grzybów obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, potem znów w mące i układać na patelni z rozgrzanym olejem. Pod koniec smażenia każdego grzyba dodawać do tłuszczu odrobinę masła. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Solić po usmażeniu.