Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone kanie

4.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kanie smażone to przepis idealny dla wegetarian. Tak przygotowania kania stanowi zamiennik kotleta schabowego. Dowiedz się jak przyrządzić kanie do smażenia. 

Składniki:

kanie 3 sztuki
jajko 1 sztuka
mleko 2% 2 łyżki
olej 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
masło 40 gramów
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kanie

Smażone kanie pięknie prezentują się na talerzu pod złocistą panierką. Kapelusz kani potrafi zaskoczyć swoim rozmiarem, przez co przygotowany na patelni okaz, potrafi nasycić i zastąpić niejedno danie mięsne.

Smażone kanie są łatwe do przyrządzenia, ponieważ przygotowuje się je tak samo jak popularne kotlety schabowe.  Przed panierowaniem kani warto pamiętać o jej osuszeniu, aby panierka nie stała się zbyt wilgotna. 

Do czego podawać kanie smażone? Do ziemniaków lub kopytek. Jeśli chodzi o surówkę postaw na surówkę z białej kapusty. 

Kapelusze grzybów dokładnie umyć z piachu i innych „pozostałości lasu”. Pozostawić na sicie, aby odciekły i trochę obeschły. Jaja wybić do miseczki i roztrzepać razem z mlekiem. Kapelusze grzybów obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, potem znów w mące i układać na patelni z rozgrzanym olejem. Pod koniec smażenia każdego grzyba dodawać do tłuszczu odrobinę masła. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Solić po usmażeniu.

Udało Ci się zebrać dużo kani i zastanawiasz się, co jeszcze z niej przygotować. Wybierz przepis na jajecznicę z kanią. Zapowiada się pyszne śniadanko. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 05.09.2014 13:43
babcia robi podobnie z kaniami
Futka 04.09.2014 13:29
Pyszne! Uwielbiam :D Jak Mój Tato wybierał się do lasu na grzybki, zawsze miałam nadzieję, że znajdzie kanie :) Smaki dzieciństwa :D
Zdzisław 03.09.2014 20:41
ale dobre danie obiadowe
Lidzia 03.09.2014 17:27
Moje ulubione.
Rysia 03.09.2014 17:21
Pyszne są,a dawno nie jadłam.
agnieszka214 03.09.2014 16:56
takie grzybki to uwielbiam
IwonaDD 03.09.2014 14:07
pyszne to za mało!!!!!!!!! uwielbiam!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak