Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Jajecznica z kaniami

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jak przygotować kremową jajecznicę z kaniami? Poznaj sprawdzony przepis na ten posiłek. 

Składniki:

czubajka kania
2-3 duże kapelusze
cebula
1 sztuka
jajko
3 sztuki
masło 82%

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z kaniami

Jajecznica z kani to prosty pomysł na śniadanie. Koniecznie dodajcie także cebulkę i dużą ilość masła do smażenia. Wtedy przygotowana jajecznica będzie kremowa a jej leśny aromat rozniesie się po całym domu.

Warto pamiętać, aby kanie czyścić pod zimną wodę. W ten sposób nie naruszymy jej delikatnej struktury. 

Gotową jajecznicę z kani warto posypać zielonym dodatkiem, np. pokrojoną natką pietruszki.

Oczyszczone kanie i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dobrze zrumienić. Jajka wbić na miskę i roztrzepać widelcem. Gdy kanie z cebulką dobrze sie zarumienią, wlać jajka, doprawić do smaku solą ziołową. Smażyć wedle uznania w zależności jaką jajecznice lubimy, bardziej czy mniej ściętą.

Nadmiar kani zamarynuj. Wtedy zimą będziecie także mogli zajadać się tymi pysznymi grzybami. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 19.10.2013 14:45
Musi być przepyszna taką jajecznica.
ONY_za_kare 19.10.2013 13:16
świetne śniadanko!!
Alex_M 19.10.2013 13:11
pyszności! :)
Łucja 19.10.2013 10:50
na niedzielne śniadanie - doskonała!
Stenka 19.10.2013 08:41
tak nie robiłam
Kasnaj 18.10.2013 20:53
dawno nie jadłam super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak