Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kurczaka z makaronem i warzywami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Rosół – tradycyjna polska zupa, która kojarzy się z niedzielnym obiadem. Jest aromatyczny, klarowny, podawany najczęściej z makaronem lub kluseczkami.

Składniki:

Składniki:

udziec z kurczaka 2 sztuki
włoszczyzna 1 sztuka
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
woda 2 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2-3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
makaron 1 opakowanie

Porada

Rosół najlepiej jest gotować przez kilka godzin na małym ogniu, aby uzyskał dużo aromatu i koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kurczaka z makaronem i warzywami

Cebulę opalić bezpośrednio nad palnikiem gazowym lub w naczyniu, bez używania tłuszczu, często obracając.

Do garnka przełożyć mięso, dodać przyprawy - ziele angielskie i liść laurowy. Zalać wodą. Gotować na małym ogniu, zdejmując pojawiające się na wierzchu szumowiny. Tak gotować przez minimum 1,5 h.

Włoszczyznę obrać i dodać do garnka wraz z opaloną cebulą, solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu.

Podawać z makaronem i posypać np. posiekaną natką pietruszki.

Jeśli lubicie rosół z kluseczkami zapraszam po przepis TU.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak