Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podstawowy bulion warzywny

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zrobić bulion warzywny? Zobacz prosty przepis na bulion, który jest bazą zup, sosów i dodatkiem do różnych dań, np. risotto.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
kapusta włoska 1 ćwiartka
cebula 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
borowiki suszone 2 sztuki
woda 2 litry
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 3/4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Podstawowy bulion warzywny

Jak wykorzystać bulion warzywny? Bulion można podawać z dowolnymi dodatkami lub wykorzystać jako bazę do zup oraz do sosów wegetariańskich. Jest też dodatkiem do risotto. 

1. Umyć i obrać warzywa. Połówkę cebuli opalić nad ogniem lub położyć na suchej patelni, i opiec.

2. Warzywa, kapustę włoską, suszone grzyby oraz przyprawy włożyć do garnka, zalać wodą.

2. Gotować na małym ogniu przez około godzinę.

3. Następnie doprawić do smaku i zestawić z ognia na około 20 minut.  

Warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej lub jako farsz do bułek lub dodatek do zapiekanek warzywnych.

 

Trick na oszczędzanie - ugotuj większą ilość bulionu warzywnego, podziel na porcję i zamróź. Takie porcje bulionowe możesz wykorzystać jak baza do zup lub do różnych dań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak