Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z pręgi i szpondra wołowego

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rosół z pręgi wołowej i szpondra - przepis na tradycyjną zupę, którą najczęściej gotujemy na niedzielę. 

Składniki:

szponder wołowy 1/2 kilograma
pręga wołowa 1/2 kilograma
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
makaron 200 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
woda 3 litry
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z pręgi i szpondra wołowego

Rosół z pręgi wołowej ma głęboki smak i piękny kolor. Do przygotowania tego rosołu potrzebujesz kawałek pręgi wołowej oraz szpondra, czyli żeber wołowych, a także włoszczyznę i przyprawy. 

1. Umyte i pokrojone kawałki mięsa włożyć do garnka i gotować przez około jedną godzinę. Podczas gotowania zebrać łyżką cedzakową szumowiny.

2. Umyć i obrać warzywa. Połówkę cebuli opalić nad ogniem lub położyć na suchej patelni, i opiec.

2. Dodać włoszczyznę, cebulę, czosnek, przyprawy i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa, przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i zdjąć z gazu. Wyjąć kawałki mięsa, a warzywa przełożyć do miseczki.

 

3. Na talerz nałożyć makaron, plasterki marchewki, mięso, posypać natką pietruszki i zalać gorącym rosołem.

Mięso wołowe z rosołu możesz wykorzystać na wiele sposobów:

- zrobić pierogi z mięsem

- zrobić pyszne krokiety

- podać kawałki mięsa możemy podać w sosie chrzanowym z gotowanymi warzywami z rosołu. Tak zwana sztuka mięs w sosie chrzanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak