Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg w soli z orzeźwiającą salsą, DS XVIII odc. 4
Pieczenie pstrąga w soli ma wiele zalet. Głównym celem jest wydobycie naturalnych smaków ryby. Sól stanowi warstwę ochronną, zapobiegającą odparowywaniu wody, a także wspomaga wydzielanie soków i aromatów. Pieczenie pstrąga w soli dodaje mu delikatnego i słonego smaku, jest skutecznym sposobem na ochronę przed bakteriami i zachowanie świeżości ryby.
W z tego przepisu na pstrąga pieczonego w soli dowiecie się też co zrobić, aby solna warstwa nie odrywała się od ryby oraz jak przyrządzić orzeźwiającą salsę z komosą ryżową.
Opis przygotowania
Przygotowujemy solną panierkę: oddzielamy żółtko od białka. W misce mieszamy białko z solą morską jodowaną gruboziarnistą Prymat tak by składniki dobrze się połączyły.(ilość soli zależ od ilości białka – masa ma być gęsta).
Kroimy cytrynę na plasterki. Do ryby wkładamy trzy plasterki cytryny, a następnie całą rybę posypujemy natką pietruszki Prymat. Rybę układamy na papierze do pieczenia w naczyniu żaroodpornym, a następnie wykładamy na nią solną panierkę tak, by przykryła całą rybę. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Do garnka wsypujemy jedną szklankę komosy ryżowej i wlewamy 1 ½ szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 min do momentu wchłonięcia przez nasiona całej wody.
Przygotowujemy salsę: ananasa, cebulę oraz pomidory kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnie i dodajemy sos sojowy. Całość przyprawiamy papryką węgierską Prymat i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z kuchenki i dodajemy kilka kropel soku ze świeżej limonki. Następnie siekamy świeżą pietruszkę i dodajemy do salsy. Gotową salsę łączymy w misce z komosą ryżową.
Wyjmujemy upieczoną rybę z piekarnika, zdejmujemy z niej solną panierkę i dekorujemy ją limonką oraz świeżą pietruszką. Salsę podajemy w osobnej miseczce z odrobiną orzeszków do dekoracji.