Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Pieczony pstrąg z masłem ziołowym, odc. 7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(120)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczony pstrąg z masłem ziołowym w towarzystwie kolorowych warzyw. Kolorowy, aromatyczny i zdrowy obiad, a do tego niespodzianka w postaci bałkańskiego napoju warzywnego. Pstrąg pieczony to danie uniwersalne i na każdą okazję.

Składniki:

Główne składniki

pstrąg patroszony 1 sztuka
masło 4 łyżki
pietruszka zielona 1 pęczek
papryczka chili 1 sztuka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku

Warzywa

cebula 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/4 sztuki
groszek zielony 1/4 szklanki
pieczarki 4 sztuki
Tymianek suszony Prymat do smaku
sól morska Prymat w młynku do smaku

Napój

pomidory malinowe 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża 10 liści
kefir 300 mililitrów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Do dekoracji

Szczypiorek cienki 1 gałązka
cytryna 1/4 sztuki

Porada

Gdy ryba ma różowe skrzela i przejrzyste oczy to znak, że na pewno jest świeża.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pieczony pstrąg z masłem ziołowym, odc. 7

Pstrąg pieczony to świetna danie obiadowe lub danie na święta, na przykład na Boże Narodzenie. To alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za karpiem lub rybami morskimi. Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec pstrąga z aromatycznym masełkiem ziołowo-czosnkowym.

Masło ziołowe:

  • Siekamy natkę pietruszki.
  • Kroimy masło i przekładamy je do miski, następnie dodajemy  dodajemy pokrojoną wcześniej zieleninę.
  • Siekamy papryczkę chili i dorzucamy ją do naczynia z masłem i pietruszką.
  • Całość doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, a następnie ugniatamy wszystkie składniki.

 

Pstrąg:

  • Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym nadziewamy pstrąga, ale pamiętajmy, aby część masła odłożyć na później. 
  • Na blaszce do piekarnika kładziemy folię aluminiową, którą nacieramy olejem.
  • Rybę nacinamy pod ukosem i doprawiamy przyprawą do ryb i owoców morza, którą dokładnie wcieramy w naszego pstrąga.
  • Rybę układamy na blaszce i zawijamy w folię aluminiową. Pamiętajcie, aby tak zawinąć brzegi folii, aby roztopione masło czosnkowe nie wypłynęło w trakcie pieczenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do niego pstrąga na 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ryby).

 

Warzywa:

  • Pieczarki kroimy w ćwiartki.
  • Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w grubą kostkę.
  • Groszek pozostawiamy w całości.
  • Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło, które zostało nam z nadziewania ryby.
  • Następnie do tego samego garnka wrzucamy kolejno pieczarki, cebulę, paprykę i groszek.
  • Całość mieszamy i doprawimy do smaku tymiankiem.
  • Warzywa mają pozostać chrupkie, więc smażymy je krótko.

 

Napój warzywny:

  • Pomidory obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Ząbki czosnku rozgniatamy końcówką noża i siekamy go na małe kawałeczki.
  • Siekamy również liście bazylii.
  • Do blendera kielichowego wrzucamy przygotowane składniki: pomidory, czosnek, świeżą bazylię, a następnie dolewamy do całości kefir.
  • Solimy do smaku i blendujemy na gładką masę.
  • Powstały koktajl przelewamy do szklanki.

 

Sposób podania:

  • Warzywa przekładamy do półmiska, obok kładziemy rybę.
  • Całość ozdabiamy szczypiorkiem i cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak