Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona golonka wieprzowa z dipem musztardowym

5.0
(49)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na pyszną, z chrupiącą skórką - golonkę wieprzową z dipem musztardowym. Przepis dla wielbicieli mięsnej kuchni!

Składniki:

Golonka:

golonka wieprzowa 1 kilogram
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Dip:

Musztarda miodowa Prymat 2 łyżki
śmietana kwaśna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona golonka wieprzowa z dipem musztardowym

Pieczona golonka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Aby ją przygotować, najpierw należy ugotować golonkę z warzywami i przyprawami, a dopiero wtedy zapiec.

Pieczona golonka jest aromatyczna, soczysta, a skórkę ma chrupiącą. Podawaj jak lubisz - ziemniakami i kapustą zasmażoną lub do pieczywa. 

Poniżej prezentuje przepisów na wersję uproszczoną golonki pieczonej bez gotowania. 

Małym, ostrym nożem zrób nacięcia na skórze golonki wieprzowej.

Wymieszaj przyprawy i wmasuj je w golonkę wieprzową z każdej strony.

Umieść golonkę w naczyniu do pieczenia, nie polewaj wodą i przykryj pokrywką.

Piecz przez 3 godziny w 120°C. Po tym czasie otwórz pokrywkę naczynia i podlej golonkę sosem z pieczenia.

Zwiększ temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 1,5h, sprawdzając po pół godziny, czy w naczyniu znajduje się jeszcze sos z pieczenia. Jeśli nie, dodaj ok. 100 ml wody i piecz dalej.

Zwiększ temperaturę do 190°C i piecz przez 10-20 minut do momentu aż skórka będzie chrupiąca, ale nie przypalona.

Kiedy golonka się piecze, przygotuj dip mieszając ze sobą musztardę miodową i kwaśną śmietanę.

Zapraszam też do przepisu na kapustę zasmażaną idealną do golonki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak