Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z papryką

5.0
(52)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz można zrobić na wiele sposobów. Tutaj zobaczycie jak ugotować pyszny, aromatyczny gulasz z pręgi wołowej z papryką. Kilka kluczowych przypraw jest sekretem smaku tego dania. Zobacz jakich.

Składniki:

pręga wołowa 700 g
słonina 100 g
cebula duża 1 szt.
papryka biała 2 szt.
pomidory 2 duże szt.
wino czerwone wytrawne 400 ml
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
sól do smaku
ziemniaki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z papryką

Słoninę i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w garnku.

Papryki pokrój w paski a pomidory w kostkę i dodaj do garnka.

Dopraw suszonym czosnkiem i papryką węgierską.

Wołowinę pokrój w grubą kostkę i dodaj do garnka. Wymieszaj.

Wlej połowę czerwonego wina i ponownie wymieszaj.

Dopraw pieprzem, kminkiem i solą. Dodaj liście laurowe.

Dolej wodę, by przykryła mięso i duś przez ok. 1 godzinę.

Dolej pozostałe 200 ml wina i duś jeszcze przez 1 godzinę.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do gulaszu.

Gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby dolej wodę.

Podawaj z korniszonami i pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak