Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki w occie

5.0
(145)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne marynowane pieczarki w zalewie. Proste i szybkie w przygotowaniu. 

Składniki:

ocet 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
pieczarki 3 kg

Zalewa

ocet 1 szklanka
woda 5 szklanek
cukier 3 łyżki
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki w occie

Pieczarki marynowane to proste w przygotowaniu przetwory z grzybów, które zrobicie nie tylko jesienią, a kiedy tylko najdzie Was ochota lub danie, które chcecie przygotować będzie wymagało dodatku marynowanych pieczarek. To jedne z niewielu grzybów (obok boczniaków i grzybów azjatyckich), które dostępne są w stałej sprzedaży w sklepach. Przed ich zamarynowaniem ważne jest dwukrotne ich oczyszczenie w celu pozbycia się wszelkich zanieczyszczeń. 

1. Pieczarki dokładnie płuczemy dwa razy, do drugiego płukania dodajemy 1 łyżkę octu. Umyte pieczarki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu oraz 1 łyżeczkę soli. Gotujemy od zagotowania około 5 minut i odcedzamy.

2. Ugotowane pieczarki wkładamy do słoików, do każdego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.

3. Z octu, wody, cukru i soli gotujemy zalewę. Przestudzoną zalewą zalewamy pieczarki. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.

Proces marynowania sprawia, że grzyby stają się miękkie i dzięki swojej konsystencji nadają się jako dodatek do sałatek, kanapek. Pieczarki marynowane można przechowywać przez dłuższy czas w słoiczku - ważne jednak, by miejsce było zacienione i suche. Ich smakiem można cieszyć się przez cały rok.

Więcej przepisów na marynowane grzyby znajdziecie tutaj: Rydze marynowane, kiszone rydze czy marynowane maślaki w zalewie octowej. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 30.12.2013 20:17
Lubię na kwaśno :)
lara 29.12.2013 20:40
takie domowe są najlepsze!
patryska76 29.12.2013 17:00
Uwielbiam ;-) A takie domowe pieczareczki to już w ogóle ;-)
norweska20 29.12.2013 14:07
domowe pieczareczki pycha
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 13:54
Fajnie, teraz nie bd trza latać do sklepu, tylko piwnicy :)
gosia56 29.12.2013 13:46
super takie swoje przetwory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak