Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paella z kurczakiem i chorizo, DS XX odc. 6

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Paella z kurczakiem i chorizo to wyjątkowo smakowite i proste danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Aromat, smak i kolor tego dania z pewnością przekona Was do tego, że warto przygotować je w domowym zaciszu. Koniecznie zobaczcie, jak przygotować paellę z kurczakiem krok po kroku.

Składniki:

Składniki na paellę

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
chorizo 140 g
oliwa 4 łyżki
piersi z kurczaka 2 sztuki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
ryż do paelli 1 szklanka
bulion drobiowy 1,5 szklanki
zielony groszek 2 łyżki
cytryna 1 sztuka
świeża natka pietruszki 1 pęczek
Sól w młynku prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Paella z kurczakiem i chorizo, DS XX odc. 6

Paella z kurczakiem i chorizo to danie proste w przygotowaniu, którego składniki tworzą wyjątkowo aromatyczną i barwną propozycję obiadową. Przygotowując paellę, pamiętajcie o wyborze ryżu do paelli, który absorbuje wodę w inny sposób niż np. ryż jaśminowy. Paellę możecie przygotować z różnorodnymi składnikami - im bardziej różnorodne - tym lepiej. 

Paella z kurczakiem i chorizo

1

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Chorizo kroimy na grube plasterki. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Wkładamy kawałki kurczaka i smażymy. Doprawiamy solą i Papryką słodką Prymat. Na patelnię dorzucamy cebulę i czosnek. Na talerz wyjmujemy tylko kurczaka. Na patelni do cebuli i czosnku wlewamy bulion (w proporcji 1 szklanka ryżu – 1 ,5 szklanki bulionu). Przyprawiamy Kurkumą Prymat i solą, a następnie wsypujemy ryż. Gotujemy nie mieszając. Po ok 10 minutach wrzucamy chorizo i mieszamy. Jeśli ryż jest nadal al dente dodajemy odrobinę bulionu. Po kilku minutach wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka i całość mieszamy. Chwilę gotujemy i wsypujemy groszek zielony. Siekamy natkę pietruszki, a cytrynę kroimy w ćwiartki.

2

Na wierzch układamy ćwiartki cytryny i posypujemy pietruszką. Posypujemy świeżo mielonym Pieprzem czarnym w młynku Prymat.

Przygotowanie paelli wydaje Wam się skomplikowane? Nic bardziej mylnego! To bardzo prosty, sycący i aromatyczny obiad, który przeniesie Was myślami do gorącej Hiszpani! Koniecznie sięgnijcie po ten przepis, by zaskoczyć tym smakiem siebie i swoich najbliższych! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 16.03.2024 17:13
Bardzo polecam przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak