Przepis i sposób przygotowania na: Paella z kurczakiem i chorizo, DS XX odc. 6
Paella z kurczakiem i chorizo to danie proste w przygotowaniu, którego składniki tworzą wyjątkowo aromatyczną i barwną propozycję obiadową. Przygotowując paellę, pamiętajcie o wyborze ryżu do paelli, który absorbuje wodę w inny sposób niż np. ryż jaśminowy. Paellę możecie przygotować z różnorodnymi składnikami - im bardziej różnorodne - tym lepiej.
Paella z kurczakiem i chorizo
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Chorizo kroimy na grube plasterki. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Wkładamy kawałki kurczaka i smażymy. Doprawiamy solą i Papryką słodką Prymat. Na patelnię dorzucamy cebulę i czosnek. Na talerz wyjmujemy tylko kurczaka. Na patelni do cebuli i czosnku wlewamy bulion (w proporcji 1 szklanka ryżu – 1 ,5 szklanki bulionu). Przyprawiamy Kurkumą Prymat i solą, a następnie wsypujemy ryż. Gotujemy nie mieszając. Po ok 10 minutach wrzucamy chorizo i mieszamy. Jeśli ryż jest nadal al dente dodajemy odrobinę bulionu. Po kilku minutach wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka i całość mieszamy. Chwilę gotujemy i wsypujemy groszek zielony. Siekamy natkę pietruszki, a cytrynę kroimy w ćwiartki.
Na wierzch układamy ćwiartki cytryny i posypujemy pietruszką. Posypujemy świeżo mielonym Pieprzem czarnym w młynku Prymat.