Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki drobiowe z sosem i lekką sałatą, DS XX odc.10

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotleciki drobiowe to danie, które bardzo często przygotowujemy na obiad, zestawiając z ulubionymi składnikami. Z dzisiejszego przepisu Doradcy Smaku przygotujecie kotlety z mielonego mięsa w formie szaszłyków. Dzięki dodatkowi przypraw są bardzo aromatyczne i pyszne! 

Składniki:

mięso mielone z kurczaka 600 g
oliwa 2 łyżki
cytryna 1/2 sztuki
mięta świeża kilka listków
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
Oregano suszone Prymat 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sałatka:

pomidory 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
fasola 1 mała puszka
awokado 1 sztuka
maślanka 200 ml
koperek pęczek
pestki dyni 2 łyżki

Dip:

creme fraiche 1 opakowanie
szczypiorek 1 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe z sosem i lekką sałatą, DS XX odc.10

Przepis na szaszłyki drobiowe to świetna propozycja obiadowa! Gotowe mielone mięso z kurczaka lub indyka wystarczy wzbogacić dodatkiem aromatycznych przypraw, następnie uformować, nadziać na długie wykałaczki i grillować. By zrównoważyć smak, ciekawą propozycją jest przygotowanie sałatki z czerwoną fasolą, pomidorami, cebulą, czerwoną fasolą, awokado i maślanką. Wypróbujcie tego połączenia! 

Krok 1:

1

Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy oliwę. W moździerzu ucieramy ziarna: kminek cały Prymat, kolendra Prymat, rozmaryn Prymat. Do mięsa wsypujemy utarte przyprawy. Siekamy liście świeżej mięty następnie wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Wlewamy kilka kropel soku z cytryny i mieszamy. Moczymy ręce w wodzie i formujemy z mięsa kotleciki, a następnie wbijamy na patyk do szaszłyka. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy szaszłyki 3-4 minuty z każdej strony.

2

Pomidory kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Cebulę siekamy z piórka i dodajemy do pomidorów. Dojrzałe awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i za pomocą łyżki wyciągamy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy w misce. Dorzucamy czerwoną fasolę. Do sałatki dolewamy maślankę i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy pestki dyni.

3

Szczypiorek drobno siekamy. Do miski dodajemy crème fraiche: dip śmietanowy czosnek i zioła, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.

4

Do miseczki nakładamy sałatkę, na talerz wykładamy szaszłyki. Dekorujemy gałązką świeżych ziół. Dip podajemy w oddzielnej miseczce.

Ten i więcej przepisów z programu Doradca Smaku, znajdziecie w zakładce Program TV - Ostatnie odcinki -> LINK

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak