Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Paella z owocami morza i kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(36)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Paella to tradycyjne, hiszpańskie danie jednogarnkowe. Sami Hiszpanie przyrządzają je na wiele sposobów, z różnymi rodzajami mięsa, warzywami, lub popularnymi na południu Europy, owocami morza. W dzisiejszym przepisie Piotr Ogiński użył kurczaka, kalmara i krewetek.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 szt.
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 szt.
tymianek świeży 1 gałązka
marchew 2 szt.
papryka czerwona 1 szt.
pomidor 1 szt.
ryż do paelli 250 g
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
bulion 800 ml
Szafran nitki Prymat 1 opakowanie
kalmary 2 szt.
krewetki tygrysie 15-18 szt.
zielony groszek 100 g
cytryny 2 szt.
pietruszka 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Paella z owocami morza i kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy piersi z kurczaka, ok. 4-5 minut z każdej strony.

Kiedy kurczaka obrócimy na druga stronę, możemy go posolić oraz popieprzyć i zostawić na kolejne 4-5 minut.

Po tym czasie kurczaka ściągamy na talerzyk, który szczelnie przykrywamy folią aluminiową.

Na patelnię do paelli, lub innej o średnicy minimum 34 cm, wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę oraz tymianek i podsmażamy przez 3 minuty.

Kiedy cebula jest lekko zeszklona dodajemy paprykę wędzoną oraz świeżą marchew i pomidor. Całość solimy i smażymy ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy ryż, który delikatnie podprażamy przez 2 minuty, do momentu aż będzie przeźroczysty.

Kiedy ryż stanie się przeźroczysty zalewamy go bulionem. Kiedy się zagotuje dodajemy szafran, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut tak by ryż był półtwardy. Po tym czasie do paelli dodajemy pokrojonego kurczaka, krewetki, pokrojonego kalmara oraz groszek, całość lekko mieszamy i gotujemy pod przykryciem do momentu aż owoce morza, kurczak oraz ryż będą gotowe (ok. 15 minut). 

Gotową paellę podajemy z ćwiartkami cytryny oraz posypaną świeżą pietruszką.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak