Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak cytrynowy z grillowaną sałatą, DS XIX odc. 5
Masz ochotę na soczystego i bardzo aromatycznego kurczaka? Wypróbuj przepis na kurczaka cytrynowego!
Zobacz jak Doradca Smaku, mistrz kuchni Michel Moran przygotowuje mięso oraz bardzo aromatyczne nadzienie składające się z cytryny oraz przypraw takich jak kardamon, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz czarny ziarnisty pieprz. Posmarowany masłem i idealnie przyprawiony kurczak zachwyci wszystkich domowników oraz gości, którzy wpadną z wizytą.
Opis przygotowania
Ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki. W małym garnku roztapiamy masło. Zmniejszamy temperaturę i dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy Kardamonem PRYMAT oraz tymiankiem i rozmarynem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cebulę i cytryny kroimy na ćwiartki. Czosnek całą główkę kroimy na pół. Kurczaka dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym (piersią do góry). Do kurczaka wkładamy czosnek, pokrojoną cebulę i cytryny. Do kurczaka wkładamy przyprawy liście laurowe PRYMAT, ziele angielskie oraz Pieprz czarny ziarnisty PRYMAT, a także wsypujemy sól. Za pomocą sznurka zawiązujemy nóżki kurczaka, żeby składniki nie wypadły. Całego kurczaka smarujemy dokładnie gotowym masłem z przyprawami (po skórze oraz pod skórą). Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni, czas pieczenia 2 godziny, program góra-dół.
Na patelnię grillową dodajemy kilka łyżek oliwy. Sałatę rzymską kroimy na pół i układamy na patelni i smażymy aż się zarumieni.
Do miski wlewamy śmietanę i dodajemy sok i skórkę z cytryny (cytrynę trzeba wcześniej wyparzyć). Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kilka ziaren granatu.
Upieczonego kurczaka podajemy z grillowaną sałatą, dressingiem i ziarnami granatu.