Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane prawdziwki
Jak zrobić marynowane prawdziwki?
- wybierz niezbyt duże okazy i dokładnie umyj,
- wyparz słoiki, przygotuj składniki: wodę, ocet, przyprawy - sól, ziele angielskie i pierz, opcjonalnie również liścia laurowego,
- ułóż grzybki w słoiku i zalej ciepłą zalewą octową.
1. Prawdziwki oczyściłem, opłukałem.
2. Tak przygotowane włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut (czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutkie główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia.
3. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem.
4. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi prawdziwkami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
5. Zalałem wrzącą zalewą.
6. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem.
7. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie je pasteryzować.