Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka domowa ze słoika

5.0
(129)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 3 kilogramy
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 liści
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 10-12 łyżek
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 5 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka domowa ze słoika

Kroki postępowania

1

Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małe kawałki. Tak przygotowane mięso wkładamy do dużej miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, żelatynę, drobno pokrojony czosnek i mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce.

Krok 1 - Łopatka domowa ze słoika foto
2

Na drugi dzień dokładnie mieszamy aż mięso puści klej. Ponownie zostawiamy mięso tym razem na godzinę.

Krok 2 - Łopatka domowa ze słoika foto
3

Mięso przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając miejsce na górze słoika.

Krok 3 - Łopatka domowa ze słoika foto
4

Na wierzch kładziemy po liściu laurowym.

Krok 4 - Łopatka domowa ze słoika foto
5
Do każdego słoika wlewamy po 2 łyżki wody.
Krok 5 - Łopatka domowa ze słoika foto
6

Słoiki wkładamy do garnka z wodą. Woda ma zakrywać słoiki do 3/4 wysokości.

Pierwszego dnia wekujemy 60-70 minut, studzimy w garnku nie wyciągamy ich.

Drugiego dnia gotujemy 55 minut, a trzeciego 45 minut i postępujemy jak pierwszego dnia.

Krok 6 - Łopatka domowa ze słoika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika 27.01.2024 22:55
Jak dlugo takie mięso musi zostać zjedzone?
Laila2786 07.02.2017 13:36
super pomysł, domowe mięsko najlepsze.
paniusiaewa 19.01.2017 15:23
Majlepsze mięsa w słoiku robiła moja ciotka, ale to również wydaje się na smakowite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak