Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Krewetki w sosie śmietanowym, odc. 37

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(140)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przystawka albo propozycja na kolację dla dwojga, czyli krewetki w sosie śmietanowym, na sałacie z chrupiącymi grzaneczkami z masłem i ziołami.

Składniki:

Krewetki:

krewetki Black Tiger 12 sztuk
czosnek 1 ząbek
cebula biała 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 2 łyżeczki
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
śmietanka 36% 1 szklanka
ocet balsamiczny 3 łyżeczki

Grzanki:

bagietka 1 sztuka
masło 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1/3 pęczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Bukiet sałat:

oliwa 3 łyżki
Sos sałatkowy bazyliowy z błonnikiem i chia 1 opakowanie
woda 3 łyżki
mix sałat 200 gramów

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku do smaku

Porada

Grzanki możemy również przygotować na patelni grillowej z odrobiną oleju.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Krewetki w sosie śmietanowym, odc. 37

Krewetki w sosie śmietanowym to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, która może stanowić formę obiadu czy też przekąskę na kolację dla dwojga. Krewetki to te najbardziej popularne owoce morza, z których obróbką większość z nas z pewnością sobie poradzi. Krewetki podsmaża się na bazie cebuli i czosnku, dzięki czemu zyskują one ciekawego smaku - lekko ostrego ale i słodkiego. Dodatkowo wzbogacone o dodatek wina i śmietanki, nabierają wykwintnego charakteru i sprawdzą się jako przystawka na kolację dla dwojga. 

Sposób przygotowania:

1. Krewetki oczyszczamy, usuwamy czarne jelito, płuczemy w wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.

2. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w małą kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek oraz cebulę. Smażymy chwilę, mieszając, aż się zeszklą, a następnie przesuwamy składniki na jedną połowę patelni, a na drugiej układamy krewetki, które smażymy krótko, a gdy się zrumienią, obracamy na drugą stronę.

4. Zrumienione z obu stron krewetki mieszamy z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Mieszamy całość i dolewamy wino.

5. Mieszamy sos, smażymy minutę i dodajemy śmietankę. Solimy do smaku, dokładnie mieszamy całość, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i łączymy wszystkie składniki. Gdy sos się zagotuje, zdejmujemy patelnię z palnika. 

Grzanki:

1. Kromki bagietkę.

2. W misce łączymy roztarte widelcem masło, posiekany i roztarty czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą morską, papryką ostrą i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

3. Tak przygotowanym masłem obficie smarujemy grzanki. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Sałata:

1. W misce łączymy oliwę, sos sałatkowy i wodę. Dokładnie mieszamy. Do sosu wkładamy mix sałat i mieszamy, aby sałaty połączyły się w sosem.

Sposób podania:

Mix sałat w bazyliowym sosie wykładamy na talerz. Na środku układamy krewetki w sosie. Danie podajemy z pikantnymi, chrupiącymi grzankami.

 

Kolacja dla dwojga, a może przystawka na przyjęcie ze znajomymi? Krewetki w sosie śmietanowym to świetny przepis na przygotowanie krewetek w innej, bardziej wykwintne odsłonie. Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na przekąski i nie tylko, które znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. 

Krewetki z oliwkami i makaronem

Naleśniki czekoladowe z owocami

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emdeem 24.02.2023 15:07
Genialne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak