Przepis i sposób przygotowania na: Kofta wołowo-wieprzowa z sałatką miętową
Sałatka:
Kroimy w kostkę cebulę, siekamy miętę, czosnek, szczypiorek. Kroimy w plasterki oliwki i kapary. Na tarce ścieramy rzodkiewkę i ogórka. Wszystkie składniki sałatki mieszamy doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce.
Kofty:
Cebulę oraz czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle i schładzamy. W dużej misce łączymy mięso ze wszystkimi dodatkami, cebulą z czosnkiem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Z mięsa formujemy rolki, pomagając sobie moczeniem rąk w wodzie.
Tak przygotowane mięso smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180°C.
Kroimy w kostkę awokado, siekamy liście kolendry. Ser feta kruszymy lub ścieramy na tarce.
Chlebki pita grillujemy na patelni z każdej strony i kroimy na połówki.
Do tak przygotowanych chlebków wkładamy dwie łyżki sałatki, dodajemy pokrojone awokado, koftę, posypujemy serem feta i świeżą kolendrą.