Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Kofta wołowo-wieprzowa z sałatką miętową, odc. 31

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(110)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kofta to znane danie w kuchni tureckiej, często przyrządzane z jagnięciną. W naszym przepisie Robert Sowa użył mięsa wołowo-wieprzowego, a do smaku dodał mnóstwo warzyw, świeżych i suszonych ziół i przypraw.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula czosnkowa 1 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
masło 82% 2 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 5 łyżeczek
oliwa 50 ml
pita 1 szt.

Sałatka miętowa:

czosnek 2 ząbki
ogórek zielony 1/3 szt.
awokado 1/2 szt.
cebula czerwona 1/2 szt.
rzodkiewka 4 szt.
szczypiorek 1 pęczek
kolendra 1 pęczek
mięta liście kilka szt.
oliwa 20 ml
jogurt grecki 200 g

Do smaku:

Kolendra cała Prymat
Cynamon mielony Prymat
Chili z solą morską Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
pieprz kolorowy
Papryka słodka mielona Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat

Porada

By kolendra była bardziej aromatyczna, zanim rozetrzemy ją w moździerzu, można uprażyć ją na patelni. Przed formowaniem koft na patyku warto zwilżyć dłonie wodą, aby mięso się lepiej formowało i nie przyklejało do dłoni.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Kofta wołowo-wieprzowa z sałatką miętową, odc. 31

Kofta:

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Do mięsa mielonego znajdującego się w misce, dodajemy czosnek, cebulę i masło.  Doprawiamy cynamonem, solą, słodką czerwoną papryką i kminem rzymskim. Do moździerza wsypujemy kolendrę i rozcieramy. Roztartą kolendrę dodajemy do mięsa wraz z musztardą rosyjską. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dłonią. Następnie wyrabiamy mięso i formujemy klopsy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Kofty nadziewamy na drewniane patyczki i wyrabiając mięso formujemy podłużne szaszłyki. Koftę smażymy na patelni z każdej strony przez 2–3 minuty. Następnie kofty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Sałatka miętowa:

Czosnek siekamy, z ogórka wycinamy pestki, pozostałą część tniemy w drobną kostkę, awokado kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, rzodkiewki w paski, szczypiorek, kolendrę i listki mięty drobno siekamy. Do miski dodajemy wszystkie pokrojone składniki, mieszamy i doprawiamy solą morską z chili, kolorowym pieprzem, wlewamy oliwę i mieszamy. Dodajemy jogurt typu greckiego.

Placek pita kroimy na 4 części. Kofty układamy na chlebkach. Sałatkę przekładamy do miseczki, dekorujemy listkiem mięty i posypujemy czarnuszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.04.2019 09:47
Bardzo smaczne połączenie smaków .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak