Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keto sernik na zimno

4.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszny sernik na zimno, który będzie idealnym deserem dla osób będących na diecie ketogenicznej i bezglutenowej. To delikatne i puszyste połączenie tworzy masa serowa z naturalnych serków homogenizowanych, mascarpone oraz śmietanki. Sernik przygotowany jest na migdałowym spodzie.

Składniki:

MASA SEROWA

serek homogenizowany naturalny 550 gramów
śmietana kremówka 200 gramów
serek mascarpone 250 gramów
erytrytol 8 łyżek
woda 0.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
maliny świeże 1 garść

SPÓD

mąka migdałowa 100 gramów
masło zimne 40 gramów
erytrytol 2 łyżki
sól 1 szczypta

PONCZ

herbata 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
erytrytol 0.5 łyżeczki

GLAZURA TRUSKAWKOWA

truskawki świeże 230 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
erytrytol 1 łyżeczka

DODATKI

truskawki świeże 1 garść
borówki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Keto sernik na zimno

Delikatny i przepyszny keto sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i mascarpone oraz owocami: truskawkami i malinami. 

Dokładnie, krok po kroku opisane jak łatwo i szybko przygotować migdałowy spód, masę serową oraz truskawkową glazurę.

KROK 1. SPÓD. Do miski wsypujemy mąkę migdałową i dodajemy do niej kawałki zimnego masła, erytrytol oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy. Dno tortownicy o średnicy 25 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy przygotowanym ciastem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Upieczony spód studzimy, a następnie smarujemy delikatnie ponczem przygotowanym z herbaty, soku z cytryny i erytrytolu (nie za dużo, aby nie stał się zbyt mokry).

KROK 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w rondelku (nie dopuszczając do wrzenia) do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zawartość studzimy. Erytrytol mielimy w młynku do kawy. Serki homogenizowane łączymy z mascarpone, a następnie dodajemy do nich erytrytol** oraz ostudzoną żelatynę (miksujemy na małych obrotach, aby nie dopuścić do powstania grudek). Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

* Jeśli lubimy bardziej słodkie desery, to możemy dodać więcej słodzidła.

** Do masy serowej dla smaku dodałam także garść zmiksowanych i przetartych na sicie malin. Krok ten możemy pominąć i dodać do masy serowej ulubiony aromat.

KROK 3. GLAZURA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus, dodajemy erytrytol i podgrzewamy w rondelku. Po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w nich napęczniałą żelatynę, a następnie studzimy. Ostudzoną masę truskawkową wylewamy na stężałą masę serową, układamy na niej owoce jagodowe i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Keto sernik na zimno najlepiej smakuje w sezonie na owoce jagodowe. Wtedy możecie dodać do niego także jeżyny, poziomki czy leśne jagody.

Owoce jagód są także świetnym i naturalnym barwnikiem. Możecie bawić się kolorami oraz smakami i stworzyć pięknie kolorową masę serową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak