Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp z piekarnika

5.0
(162)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Karp z piekarnika z dodatkiem aromatycznego pieprzu cytrynowego i masła. Zapieczony w piekarniku będzie lżejszy niż smażony, a równie pyszny! Ten przepis na karpia z piekarnika pokochacie, szczególnie za dodatek cytryny, która wspaniale współgra ze smakiem ryby. 

Składniki:

karp dzwonka 4 sztuki
czosnek 4 ząbki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 opakowania
sól do smaku
cytryna 1 sztuka
masło 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp z piekarnika

Karp to ryba, która najczęściej gości na wigilijnych stołach Polaków. Warto jednak wiedzieć jak ją przygotować, by zniwelować specyficzny "mulisty" smak, a wydobyć to co najlepsze! Odpowiednie doprawienie karpia to podstawa. W tym przepisie na karpia z piekarnika użyjcie pieprzu cytrynowego, świeżego czosnku oraz plasterków cytryny. Te dodatki wzbogacą rybę lekko cytrusowym smakiem, a zapiekanie go w piekarniku sprawi, że karp będzie delikatny. 

Karp z piekarnika przepis: 

1. Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekanym czosnkiem.

2. Na każdym kawałku położyć łyżeczkę masła, połówkę plasterka cytryny. Kawałki karpia ułożyć na formie. Szczelnie zawinąć folią aluminiową.

3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Tak długo, aż będzie miękki.

Jak widzicie przepis na karpia z piekarnika jest bardzo prosty. Wystarczy zaledwie kilka składników, by pełna smaku i aromatu ryba była gotowa do podania na wigilijny stół. Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na proste dania na Boże Narodzenie. 

Śledzie po wiejsku

Świąteczna kaczka pieczona z jabłkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak