Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Pieczona dorada z chorizo, odc. 19

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(22)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dorada pieczona w całości, z masłem czosnkowym i podana z białą fasolą z dodatkiem chorizo, pomidorami i nutą kolendry. 

Składniki:

Pieczona dorada

Dorada 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
szczypiorek 1 pęczek
masło 1/2 kostki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

Chorizo z fasolą

chorizo 100 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 sztuka
pomidor malinowy 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
świeża kolendra 1 pęczek
oliwa 1 łyżka
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
pomidory pelati 1/2 litra
fasola biała z puszki 200 gramów

Do smaku

Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Sól himalajska Prymat w młynku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Dekoracja

świeża kolendra

Porada

Po czym poznać, że ryba jest świeża? Wybierzmy tę, która ma różowe skrzela, przejrzyste oczy i pachnie morzem. Powinna być także sprężysta – gdy naciśniemy palcem na skórę, nie powinno pozostać wgłębienie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pieczona dorada z chorizo, odc. 19

Przygotuj:

- Folia aluminiowa

 

Sposób przygotowania:

 

Pieczona dorada:

1. Drobno siekamy czosnek i szczypiorek. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Składniki łączymy w misce, doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie rozcieramy widelcem. Tak przygotowanym masłem nadziewamy oczyszczone wcześniej ryby.

2. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy na niej dorady. Ryby nacieramy oliwą z obu stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy z termoobiegiem przez 25 minut.

 

Chorizo z fasolą:

1. Chorizo kroimy na małe kawałki, czosnek w plastry, cebulę w piórka, a pomidory i cukinię w duże kawałki. Kolendrę siekamy grubo, pamiętając o pozostawieniu kilku listków do dekoracji.

2. Do mocno nagrzanego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy chorizo. Po minucie smażenia wrzucamy czosnek, cebulę i mieszając, smażymy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy cukinię i pomidora, chwilę mieszamy.

3. Do garnka wlewamy białe wino, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, białą fasolę oraz kolendrę. Całość doprawiamy wędzoną papryką i solimy. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy kilka minut. Pod koniec dodajemy czarny pieprz do smaku.

 

Sposób podania:

Pieczoną doradę podajemy na sosie z chorizo i fasolą. Dekorujemy listkami kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 10.04.2021 10:56
Wygląda bardzo apetycznie :)
Doradca Smaku 12.04.2021 19:04
Smakuje świetnie - polecam! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak