Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pieczona dorada z chorizo, odc. 19
Przygotuj:
- Folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Pieczona dorada:
1. Drobno siekamy czosnek i szczypiorek. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Składniki łączymy w misce, doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie rozcieramy widelcem. Tak przygotowanym masłem nadziewamy oczyszczone wcześniej ryby.
2. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy na niej dorady. Ryby nacieramy oliwą z obu stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy z termoobiegiem przez 25 minut.
Chorizo z fasolą:
1. Chorizo kroimy na małe kawałki, czosnek w plastry, cebulę w piórka, a pomidory i cukinię w duże kawałki. Kolendrę siekamy grubo, pamiętając o pozostawieniu kilku listków do dekoracji.
2. Do mocno nagrzanego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy chorizo. Po minucie smażenia wrzucamy czosnek, cebulę i mieszając, smażymy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy cukinię i pomidora, chwilę mieszamy.
3. Do garnka wlewamy białe wino, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, białą fasolę oraz kolendrę. Całość doprawiamy wędzoną papryką i solimy. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy kilka minut. Pod koniec dodajemy czarny pieprz do smaku.
Sposób podania:
Pieczoną doradę podajemy na sosie z chorizo i fasolą. Dekorujemy listkami kolendry.