Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla makowa
Szukacie sprawdzonego i dokładnie opisanego przepisu na struclę drożdżową makową? Oto przepis dla Was! Przygotujcie to pyszne ciacho na święta - goście będą zachwyceni. Drożdżowa strucla makowa to ciacho, które pojawia się najczęściej w okresie świąt Bożego narodzenia lub Wielkanocy. Ciasto chociaż wymagające i czasochłonne, z pewnością rekompensuje swoim smakiem.
- strucla makowa, która zawsze wychodzi,
- ciasto idealne na święta,
- nie zapomnijcie o udekorowaniu gotowego ciacha.
Masa makowa:
Do rondelka wsypać mak, zalać wrzącą wodą nieco ponad poziom maku (ok. 1 cm). Doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10-15 minut, w miarę potrzeby dolać troszkę wody. Ostudzić i odlać nadmiar wody. Zmielić dwa razy na maszynce z sitkiem o małych oczkach.
Dodać miód, rodzynki, cukier, skórkę pomarańczową oraz orzechy. Całość wymieszać. Dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszać.
Na podaną ilość maku, robiąc struclę, dodałam 4 ubite na sztywno białka.
Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, zostawić na około 2 minuty. Rozetrzeć łyżką aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać żółtka, sól, rozpuszczone masło i mąkę, krótko wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 3 części. Z każdej z nich rozwałkować cienki prostokąt o wymiarach ok. 24x32 cm.
Na środek ciasta wyłożyć 1/3 domowej masy makowej, równomiernie rozsmarować zostawiając dookoła puste, ok. 2-3 cm brzegi. Zwinąć w rulon, przełożyć na blaszkę (wtedy można dwukrotnie zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni w środku) lub do formy keksowej (wtedy nie potrzeba zawijać w papier a jedynie podłożyć pod spód), zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 27-30 minut aż do zbrązowienia skórki. Ostudzić na kratce.
Lukier:
Do miski wsypać cukier, wlać wodę, ucierać łyżką aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać ostudzone strucle, posypać skórką pomarańczową.
Drożdżowa strucla makowa to ciacho, które pojawia się najczęściej w okresie świąt Bożego narodzenia lub Wielkanocy. Ciasto chociaż wymagające i czasochłonne, z pewnością rekompensuje swoim smakiem.