Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla makowa

5.0
(174)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Świetny przepis na struclę makową! Ciasto drożdżowe wypełnione makiem z miodem, skórką pomarańczową i bakaliami, udekorowane słodkim lukrem. Makowiec wychodzi delikatny i pyszny! Spróbujcie!

Składniki:

Masa makowa:

mak 400 gramów
miód płynny 1/2 szklanki
rodzynki 90 gramów
cukier 90 gramów
skórka pomarańczowa 3 łyżki
orzechy 40 gramów
białko 4 sztuki

Ciasto:

cukier 1/2 szklanki
mleko 200 mililitrów
masło 30 gramów
sól 1/3 łyżeczki
żółtko jajek 4 sztuki
mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże 50 gramów

Lukier:

cukier puder 1 szklanka
woda 1 łyżka
skórka pomarańczowa do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla makowa

Szukacie sprawdzonego i dokładnie opisanego przepisu na struclę drożdżową makową? Oto przepis dla Was! Przygotujcie to pyszne ciacho na święta - goście będą zachwyceni. Drożdżowa strucla makowa to ciacho, które pojawia się najczęściej w okresie świąt Bożego narodzenia lub Wielkanocy. Ciasto chociaż wymagające i czasochłonne, z pewnością rekompensuje swoim smakiem. 

- strucla makowa, która zawsze wychodzi,

- ciasto idealne na święta, 

- nie zapomnijcie o udekorowaniu gotowego ciacha.

Masa makowa:
Do rondelka wsypać mak, zalać wrzącą wodą nieco ponad poziom maku (ok. 1 cm). Doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10-15 minut, w miarę potrzeby dolać troszkę wody. Ostudzić i odlać nadmiar wody. Zmielić dwa razy na maszynce z sitkiem o małych oczkach.

Dodać miód, rodzynki, cukier, skórkę pomarańczową oraz orzechy. Całość wymieszać. Dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszać.

Na podaną ilość maku, robiąc struclę, dodałam 4 ubite na sztywno białka.

Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, zostawić na około 2 minuty. Rozetrzeć łyżką aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać żółtka, sól, rozpuszczone masło i mąkę, krótko wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 3 części. Z każdej z nich rozwałkować cienki prostokąt o wymiarach ok. 24x32 cm.

Na środek ciasta wyłożyć 1/3 domowej masy makowej, równomiernie rozsmarować zostawiając dookoła puste, ok. 2-3 cm brzegi. Zwinąć w rulon, przełożyć na blaszkę (wtedy można dwukrotnie zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni w środku) lub do formy keksowej (wtedy nie potrzeba zawijać w papier a jedynie podłożyć pod spód), zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 27-30 minut aż do zbrązowienia skórki. Ostudzić na kratce.

Lukier:
Do miski wsypać cukier, wlać wodę, ucierać łyżką aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać ostudzone strucle, posypać skórką pomarańczową.

Drożdżowa strucla makowa to ciacho, które pojawia się najczęściej w okresie świąt Bożego narodzenia lub Wielkanocy. Ciasto chociaż wymagające i czasochłonne, z pewnością rekompensuje swoim smakiem. 

Wypróbuj także nasz przepis na seromakowiec na kruchym spodzie. Polecam!

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klau 21.12.2023 09:33
To przepis na 3 strucle ?
Jola 15.12.2023 13:39
Dzień dobry. Ile wcześniej można upiec taką struclę?
Wiktoria29 04.01.2016 20:47
piękna, nie szaleję za makowcami, ale ten kusi
ania2610 04.01.2016 10:55
wspaniale wyszła, tez w tym roku robiłam:)
noninka77 04.01.2016 08:40
Pięknie się prezentuje :)
Krystyna32 04.01.2016 08:10
wygląda pysznie
IZABELA29 04.01.2016 07:55
Z keksowki taka ładna nie wychodzi
bietka 04.01.2016 07:11
Prezentuje się bardzo apatycznie:)
Barbara13 04.01.2016 00:26
kusząca i to bardzo
Franciszek 04.01.2016 00:17
pyszne do kawy
Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:38
święta czy nie taką struclę zjem zawsze :)
Bernadeta1 03.01.2016 23:35
Ale ta strucla wyszła ci rewelacyjnie, mi często mak odchodzi od ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak