Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec na kruchym spodzie

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Seromakowiec to nic innego jak ciasto, które powstaje z połączenia sera i maku. Jest świetną opcją dla osób, które uwielbiają makowce i serniki, ale nie chcą piec dwóch, różnych ciast. Seromakowiec na kruchym spodzie warto upiec np. na święta.

Składniki:

Masa serowa:

ser na sernik 500 gramów
jajka duże 5 sztuk
cukier puder 200 gramów
kasza manna 50 gramów
margaryna 125 gramów

Przepis na masę makową:

mak 300 gramów
woda gorąca 1,5 litra
woda 1/4 szklanki
cukier kryształ 300 gramów
masło 1/2 łyżki
smalec 1/2 łyżki
rum 25 mililitrów
rodzynki 1 szklanka
orzechy 1 szklanka
skórka pomarańczowa 100 gramów
jajko 1 sztuka

Składniki na kruchy spód:

margaryna 100 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 1/3 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec na kruchym spodzie

Ten przepis na seromakowiec na kruchym spodzie warto sobie zapisać. 

- idealny kruchy spód,

- wersja dla zapracowanych z gotową masą makową,

- ciasto pięknie się prezentuje, 

Przygotowanie ciasta:

Na stolnice przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości a następnie dodajemy do suchych produktów.

Do składników dodajemy margarynę i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę.

Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy (20cm x 27cm). Płat ciasta oprószamy lekko mąka i zwijamy go na wałek a następnie rozwijamy w blaszce.

Przygotowanie masy makowej:


Suchy mak zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak odsączyć od wody i zmielić w maszynce na drobnym sitku trzy razy.

Do rondla wlewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop.

Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.

Do letniego maku wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy.

Przygotowanie masy serowej:

Ser biały przemielić dwukrotnie.

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy je do białości. Następnie dodajemy do nich margarynę i kasze mannę. Ucieramy.

Do masy dodajemy stopniowo przemielony biały ser i ucieramy do momentu połączenia się składników. Do białek dodajemy szczyptę soli u ubijamy je na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do utartego sera i bardzo powoli łączymy.

Wykonanie:

Na płat ciasta, umieszczony w blaszce rozkładamy równomiernie masę makową. Na masę makową powoli wlewamy masę serową i ją wyrównujemy. Surowe ciasto przekładamy do piekarnika i pieczemy je w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i nie wykładamy ciasta, ani nie otwieramy piekarnika. Ciasto ma wystygnąć w piekarniku dzięki temu masa serowa nie opadnie.

Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem albo zrobić polewę.

Seromakowiec na kruchym spodzie to ciasto, które łączy w sobie dwa uwielbiane wypieki: sernik oraz makowiec. Warto postawić na ten przepis, gdy nie możemy się zdecydować, które z tych obu ciast przygotować. 

Dla zapracowanych - możecie pominąć etap przygotowywania domowej masy makowej i wybrać gotową. Też będzie smacznie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 22.03.2013 16:11
pięknie się prezentuje i przepyszny
babajaga1969 22.03.2013 13:46
pyszne ciasto - bardzo apetycznie wygląda :)
Adamorek 22.03.2013 11:50
dobre połączenie
gosia1988 22.03.2013 11:47
smakowicie wygląda
Anna133 22.03.2013 11:26
wspaniałe ciacho
Sisterskitchen 22.03.2013 11:24
uwielbiam to ciasto
katarzynagotuje 22.03.2013 10:18
pycha ciacho:)
Kazimierz1 22.03.2013 10:15
takie lubię
Ania321 22.03.2013 10:10
pyszne ciasto :)
miki47 22.03.2013 10:08
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak