Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec na kruchym spodzie
Ten przepis na seromakowiec na kruchym spodzie warto sobie zapisać.
- idealny kruchy spód,
- wersja dla zapracowanych z gotową masą makową,
- ciasto pięknie się prezentuje,
Przygotowanie ciasta:
Na stolnice przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości a następnie dodajemy do suchych produktów.
Do składników dodajemy margarynę i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę.
Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy (20cm x 27cm). Płat ciasta oprószamy lekko mąka i zwijamy go na wałek a następnie rozwijamy w blaszce.
Przygotowanie masy makowej:
Suchy mak zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak odsączyć od wody i zmielić w maszynce na drobnym sitku trzy razy.
Do rondla wlewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop.
Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.
Do letniego maku wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy.
Przygotowanie masy serowej:
Ser biały przemielić dwukrotnie.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy je do białości. Następnie dodajemy do nich margarynę i kasze mannę. Ucieramy.
Do masy dodajemy stopniowo przemielony biały ser i ucieramy do momentu połączenia się składników. Do białek dodajemy szczyptę soli u ubijamy je na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do utartego sera i bardzo powoli łączymy.
Wykonanie:
Na płat ciasta, umieszczony w blaszce rozkładamy równomiernie masę makową. Na masę makową powoli wlewamy masę serową i ją wyrównujemy. Surowe ciasto przekładamy do piekarnika i pieczemy je w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i nie wykładamy ciasta, ani nie otwieramy piekarnika. Ciasto ma wystygnąć w piekarniku dzięki temu masa serowa nie opadnie.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem albo zrobić polewę.