Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pikantne szaszłyki z sałatką z mango, odc. 19
Zaczynamy od przygotowania sałatki.
1. Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, a przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Następnie kroimy awokado, mango i melona w większą kostkę.
2. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę, papryczkę chili i ocet ryżowy, mieszamy.
3. Na koniec dodajemy pokrojone owoce i kardamon i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Gotową sałatkę odstawiamy.
Zabieramy się za przygotowanie marynaty do szaszłyków.
1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę czeską
i sos sojowy. Doprawiamy do smaku przyprawą do steka i mieszamy.
2. Wołowinę kroimy na kawałki, cebulę kroimy na pół i oddzielamy piórka.
3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy wołowinę, cebulę i pieczarki.
4. Szaszłyki smarujemy marynatą z obydwu stron za pomocą pędzelka.
5. W międzyczasie, przez 5 - 10 minut, podgrzewamy gotowe chlebki pita w piekarniku nagrzanym do 180 st.
6. Na patelni ryflowanej grillujemy szaszłyki na złoty kolor z obydwu stron. Po przewróceniu polewamy jeszcze odrobiną sosu.
7. Podgrzaną pitę kroimy na małe kawałki.
Sposób podania
1. Na talerz nakładamy sałatkę, na niej szaszłyki i kawałki pity.
2. Dekorujemy kolendrą i chili.