Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Pikantne szaszłyki z sałatką z mango, odc. 19

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(55)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szaszłyki z polędwicy wołowej, pieczarek i cebuli z pikantną sałatką z mango, awokado i chili. Danie pełne aromatu, różnorodnych smaków i kolorów. 

Składniki:

Główne składniki

wołowina 400 gramów
pieczarki brązowe 10 sztuk
cebula czerwona 1/2 sztuki

Marynata

oliwa extra virgin 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżeczki
Stek z grilla Prymat do smaku

Sałatka

melon gallo 1/5 sztuki
mango 1/3 sztuki
awokado 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
świeża kolendra 1 pęczek
ocet ryżowy 2 łyżki
oliwa extra virgin 3 łyżki
pita 2 sztuki
Kardamon mielony Prymat do smaku

Porada

Przygotowując szaszłyki na tradycyjnym grillu, warto wcześniej namoczyć patyczki, by się nie spaliły.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pikantne szaszłyki z sałatką z mango, odc. 19

Zaczynamy od przygotowania sałatki.

1. Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, a przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Następnie kroimy awokado, mango i melona w większą kostkę.

2. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę, papryczkę chili i ocet ryżowy, mieszamy.

3. Na koniec dodajemy pokrojone owoce i kardamon i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Gotową sałatkę odstawiamy.

 

Zabieramy się za przygotowanie marynaty do szaszłyków.

1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę czeską
i sos sojowy. Doprawiamy do smaku przyprawą do steka i mieszamy.

2. Wołowinę kroimy na kawałki, cebulę kroimy na pół i oddzielamy piórka.

3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy wołowinę, cebulę i pieczarki.

4. Szaszłyki smarujemy marynatą z obydwu stron za pomocą pędzelka.

5. W międzyczasie, przez 5 - 10 minut, podgrzewamy gotowe chlebki pita w piekarniku nagrzanym do 180 st. 

6. Na patelni ryflowanej grillujemy szaszłyki na złoty kolor z obydwu stron. Po przewróceniu polewamy jeszcze odrobiną sosu.

7. Podgrzaną pitę kroimy na małe kawałki.

 

Sposób podania

1. Na talerz nakładamy sałatkę, na niej szaszłyki i kawałki pity.

2. Dekorujemy kolendrą i chili.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak