Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Wołowina po indyjsku, odc. 33

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(85)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wołowina po indyjsku z warzywami, podana w towarzystwie chlebków pita. 

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
szczypior dymki 1 pęczek
antrykot wołowy 0.5 kilograma
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
olej kokosowy 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
rosół wołowy 1/2 litra
pomidory pelati 200 mililitrów
prażone orzechy nerkowca 1/2 szklanki
świeża kolendra 1 garść
pita 2 sztuki
wiórki kokosowe 1 łyżka
kwaśna śmietana 3 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
świeża kolendra do dekoracji

Porada

Do dania można wykorzystać mięso wcześniej ugotowane, np. w rosole.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Wołowina po indyjsku, odc. 33

Wołowina:

1. Czosnek kroimy w plastry, cebule w grubszą kostkę, czerwoną paprykę w małe kawałki. Siekamy papryczkę chili i szczypior.

2. Antrykot wołowy kroimy w kostkę. Pokrojone mięso wrzucamy do miseczki, dodajemy musztardę rosyjską i obtaczamy w niej antykot. Oprószamy mąką, przyprawiamy kminem rzymskim. Całość dokładnie mieszamy.

3. W dużym rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wołowinę w maceracie smażymy 1-2 minuty na złoty kolor.

4. Wrzucamy czosnek cebulę, papryczkę chili i czerwoną paprykę. Mięso z warzywami mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy rosołem i mieszamy.

5. Do składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, orzechy nerkowca i do smaku curry. Mieszamy doprawioną całość.

6. W międzyczasie siekamy kolendrę, zostawiając kilka listków do dekoracji i na suchej patelni grillowej podgrzewamy chlebki pity.

7. Do rondla z wołowiną wrzucamy wiórki kokosu, mieszamy i dusimy ok. godzinę, do miękkości mięsa.

 

Sposób podania:

1. Chlebek pita kroimy na ćwiartki i układamy na talerzu.

2. W małej miseczce podajemy kwaśną śmietanę.

3. Na talerzu układamy wołowinę w sosie, posypujemy szczypiorem i kolendrą, ozdabiamy listkiem kolendry. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak